Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a lansat Standardul său internațional de audit 570 (revizuit), Continuitatea activității. Standardul revizuit vine ca răspuns eșecurilor corporative care au ridicat întrebări cu privire la responsabilitățile auditorilor prin îmbunătățirea semnificativă a activității auditorului în aprecierea evaluării conducerii asupra capacității unei entități de a continua activitatea. În vigoare pentru auditurile situațiilor financiare pentru perioadele care încep la sau după 15 decembrie 2026, standardul va crește, de asemenea, consecvența practicilor de audit și va consolida transparența prin comunicări și raportarea auditorilor într-o manieră consecventă cu privire la aspectele legate de continuitatea activității.
ISA 570 (revizuit în 2024) introduce câteva modificări cheie:
- Evaluare robustă a riscurilor. Auditorii trebuie să efectueze, în timp util, evaluări amănunțite ale riscurilor pentru a determina dacă sunt identificate evenimente sau condiții care pot pune la îndoială în mod semnificativ capacitatea entității de a-și continua activitatea.
- Aprecierea evaluării conducerii. Auditorii trebuie să aprecieze evaluarea conducerii asupra continuității activității, indiferent dacă sunt identificate evenimente sau condiții. Procedând astfel, auditorii trebuie să ia în considerare potențialul de părtinire al conducerii și să evalueze metoda de bază, ipotezele semnificative și datele utilizate la momentul evaluării realizate de către conducere. În plus, auditorii trebuie să evalueze dacă opiniile și deciziile conducerii indică potențiale părtiniri.
- Data prelungită a perioadei de evaluare. Perioada de evaluare a auditorului pentru continuitatea activității se extinde acum cu cel puțin douăsprezece luni de la data aprobării situațiilor financiare, contribuind la o evaluare a unoe informații mai relevante și utile pentru luarea de decizii.
- Transparență sporită. Standardul cere o comunicare mai clară în raportul auditorului cu privire la responsabilitățile auditorului și activitatea legată de continuitatea activității și o comunicare consolidată cu persoanele responsabile cu guvernanța și părțile externe.
Pentru a sprijini implementarea cu succes, IAASB a dezvoltat, de asemenea, o fișă informativă și o bază pentru concluzii, care sunt disponibile pe site-ul web al IAASB. IAASB va emite, de asemenea, un document cu întrebări frecvente și un videoclip de prezentare tehnică pentru a sprijini implementarea standardului revizuit.
Postat 11.04.2025