Comunicat de presă 24 octombrie 2019
Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) aniversează vineri, 25 octombrie 2019 în cadrul celui de-al 6-lea Congres al Profesiei de Auditor Financiar din România, 20 de ani de la înființarea profesiei de auditor financiar din țara noastră. La eveniment vor participa peste 400 de profesioniști ai auditului financiar din țară și din cadrul unor organisme internaționale. Congresul va dezbate teme de strictă actualitate pentru profesie, precum reglementarea și digitalizarea, de natură să schimbe profund mijloacele prin care auditorii financiari vor continua să deservească interesul general al societății.
,,Congresul și aniversarea a 20 de ani de existență a profesiei de auditor financiar în România reprezintă un moment de referință în primul rând pentru profesia noastră la nivel național dar și la nivel internațional, având în vederea calitatea CAFR de membru al Federației Internaționale a Contabililor (IFAC) și al Accountancy Europe organizație care reprezintă interesele a peste un milion de profesioniști. Reglementarea – prima temă a Congresului este de importanță globală în condițiile în care la nivel european se pune problema redeschiderii reformei în audit, iar pe de altă parte, profesioniștii români, care aniversează 20 de ani de profesie, vor avea acces direct în cadrul Congresului la expertiza internațională referitoare la modul complex în care digitalizarea, robotizarea și inteligența artificială schimbă auditul și auditorul financiar, alăturându-se celor trei elemente subsumate profesionalismului care caracterizează activitatea auditorilor financiari: etica, raționamentul profesional și scepticismul profesional’’, a declarat Ciprian Teodor Mihăilescu, președintele Camerei Auditorilor Financiari din România.
Invitat să participe la Congresul Camerei Auditorilor Financiari din România, Kevin Dancey, CEO al Federației Internaționale a Contabililor (IFAC) a transmis deja auditorilor români:
,,În primul rând felicit Camera Auditorilor Financiari din România pentru promovarea standardelor internaționale și pentru sprijinirea implementării lor. Reprezentați un exemplu pentru restul profesiei. Digitalizarea este aici și schimbă radical modelele de afaceri. Aduce noi instrumente dar necesită și noi aptitudini. În consecință, rolul profesiei contabile se schimbă.’’
,,Din punct de vedere al Accountancy Europe vreau să aduc în primul rând un mesaj de unitate, pentru că profesia trece prin vremuri destul de dificile în prezent și, în același timp, să fim cu ochii deschiși, pentru că orice profesie, orice organism de transformă în timp’’ a declarat Florin Toma, președintele în exercițiu al Accountancy Europe.
Momentul organizării celui de-al șaselea Congres al Auditorilor Financiari din România coincide cu împlinirea a doi ani de când a fost implementată și în România noua directivă europeană referitoare la audit.
Implementarea Directivei a condus și în România la înființarea unui nou organism de supraveghere. ,,Suntem într-un moment de cotitură’’ apreciază și prim-vicepreședintele CAFR, Gheorghe Ialomițianu. ,,Singura greșeală ar fi ca toată responsabilitatea să cadă pe seama statului și nu a profesioniștilor. Statul trebuie numai să supravegheze’’, menţionează prim-vicepreședintele CAFR.
,,Profesia de auditor sărbătorește în 2019 și 20 de ani de la înființare. Am fost aici de la început și am pus piatra de temelie a auditului financiar în România. Nu dorim să avem o poziție antagonică cu organismul de supraveghere, vrem să avem un organism de supraveghere puternic, dar să nu fim în concurență cu el. Rolul său este de a supraveghea piața de audit și a reglementa, rolul nostru este, ca și organism profesional, de a veghea la modul în care activitățile legate de profesie, cele pur tehnice se desfășoară și să putem aduce valoare adăugată, a mai declarat președintele CAFR, Ciprian Teodor Mihăilescu.
Al 6-lea Congres al profesiei de auditor financiar din România va găzdui și patru ateliere de lucru pe teme de strictă actualitate: despre etică, valori morale și reglementare în auditul financiar, despre valoarea adăugată de auditor firmelor mici și mijlocii, despre tehnologia viitorului în audit și despre profesia de auditor în laboratorul cercetării științifice.
Camera Auditorilor Financiari din România a fost înființată în 1999 și are aproximativ 4500 de membri persoane fizice și circa 1000 de membri persoane juridice. CAFR face parte din Federația Internațională a Contabililor (IFAC) și din Accountancy Europe.